Mi a teendő, ha fülzúgást észlel?

A legfontosabb, hogy minél előbb forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz. Nem szabad arra várnia, hogy majd elmúlik!

Lehet, hogy egy egyszerű, könnyen kezelhető ok áll a háttérben, amelynek megszüntetésével a fülzúgás is megszűnik. Lehet, hogy valamilyen komolyabb, de jól kezelhető, gyógyítható betegségről van szó. Lehet, hogy az agyi keringés és a belsőfülben levő érzéksejtek anyagcseréjének javítása infúziók segítségével megszünteti, vagy jelentősen mérsékli fül- vagy fejzúgását. Tudnia kell azonban, hogy minél régebb óta áll fenn panasza, annál nehezebb az okot kideríteni, sőt lehet, hogy a kérdésre – mi okozta a fülzúgását – nem tud az orvos sem egyértelmű választ adni.

A kivizsgálás

A feladat: mindenképpen meg kell próbálni megkeresni az okot vagy okokat, továbbá ki kell zárni olyan kóros elváltozásokat, amelyek tovább ronthatják a beteg meglévő panaszait. Bár az ok sokszor bizonytalan vagy rejtve marad, mindez egyáltalán nem befolyásolja a fülzúgás kezelését. A javulás lehetősége mindig fennáll.

A kivizsgálás két részből áll:

– A fül-orr gégész (audiológus) szakorvos végzi célszerűen az orvosi kivizsgálás összehangolását.

– A pszichológus/pszichiáter feladata, hogy a hosszabb ideje fennálló fülzúgáshoz társuló lelki megterhelés, a szorongás, a depresszió, a feszültség fokát és mélységét, a háttérben rejlő egyéb problémákat megállapítsa.

A fülzúgás kezelése – Kombinált terápia(TRT)

A TRT (Tinnitus Retraining Therapy) egy viszonylag új módszer a hosszabb ideje fennálló fülzúgás kezelésére. Pavel Jastreboff amerikai tudós kutatásai alapján elmondható, hogy a fülzúgás az idő előrehaladtával már nem is annyira a fül, hanem inkább az agy tevékenysége. Ez az alapja a fenti módszernek is.

A kezelés két részből áll. Egy fülbe helyezhető pici, az agy számára kellemes hangot adó készülékből az ú.n. zajgenerátorból és a fülzúgás súlyosságától függő lazító tréningekből, tanácsadásból. A terápiát szükség szerint, a fülzúgás erősségétől függően szakorvos bevonásával kiegészítjük tűrőképességet javító speciális gyógyszerekkel is. Minden esetben a beteggel közösen történik a részletes kivizsgálás értékelése és a terápia megtervezése.

A magyar tapasztalataink megegyeznek a külföldiekkel, nevezetesen a betegek 70-80%-a fél év elteltével javulásról számol be. Két év elteltével a betegek 93%-a számolt be jelentős javulásról.

A fülzúgás csökkentő zajgenerátor készülékekről

A fülzúgás elleni terápiában alapelvnek tekinthető, hogy a csendet kerülni kell. Ezért a TRT terápiában fontos szerepük van az ú.n. noisereknek, azaz zajgenerátoroknak (a noise angol szó, jelentése: zaj). Ezek a pici, fülbe helyezhető készülékek halk, sistergő, az agy számára kellemes hangot (szélessávú ú.n. rózsazaj) bocsátanak ki. Feladatuk segíteni az agynak elfelejteni a kellemetlen fülzúgást.

A készülék gyógyászati segédeszköz, melyet a beteg szakember segítségével tanul meg beállítani és használni. A hallást, a mindennapi tevékenységet még huzamosabb ideig viselve sem zavarja. Sőt, ha a fülzúgás az alvást is zavarja, akkor alvás mellett is használható.

A lazító tréningekről

A fülzúgás a gondolkodást beszűkíti, az érintett figyelme egyre jobban a fülzúgás körül összpontosul. A vegetatív idegrendszerrel való kapcsolódás révén a vázizomzat, különösen a nyaki és háti izmok megfájdulhatnak, merevek, kötöttek lesznek. A szervezet állandó készültségben van, mint egy vadra váró tigris. Ezt a feszültséget oldhatjuk lazító gyakorlatokkal.

A hangterápiáról

Nagyon fontos, hogy a beteg ne figyeljen erre a tünetre, és minél több kellemes háttérzajjal vegye magát körül. A fülzúgást csökkenthetik a speciális hanganyagokat tartalmazó CD-k. Amennyiben a fülzúgás halláskárosodással párosul, hatékony lehet az új digitális rendszerű kombi készülék. Ez egyszerre zajgenerátor és hallókészülékként is alkalmazható.

A gyógyszerekről

A már jól bevált értágítók, vérkeringésjavítók mellett előtérbe kerülnek a különböző feszültségoldó, hangulatjavító szerek, olyan antidepresszánsok, amelyek a mindennapokban gyakran használt, sokak által ismert szereknél jobban enyhítik a fülzúgást. Nagyon fontosak az ú.n. antioxidánsok (C-vitamin, E-vitamin, béta-karotin, szelén, zink, Q10, ginkgo stb.). Együtt adva többek között erősítik az immunrendszert, csökkentik a stresszállapotot és a koleszterinszintet, a szervezet általános méregtelenítői.

***

És még néhány hasznos tipp: Az ATA (American Tinnitus Association) 20 tippet sorolt fel a tinnitus könnyebb elfogadására. Ezek közül néhány:

  • Ne essen pánikba, a tinnitus rendszerint nem súlyos folyamat jele!
  • Nézze át a szedett gyógyszereit, gyógytermékeket orvosával együtt! Lehet ezek valamelyikének mellékhatása is a tinnitus.
  • Ne bízzon az afféle reménytelen diagnózisban és tanácsban, miszerint „Nincs mit tenni, menjen haza és éljen vele”!
  • Legyen “detektív”! Kövesse nyomon, mi váltja ki a tinnitust!
  • Vizsgálja felül, hogyan él, próbálja csökkenteni a stresszt! A stressz gyakran rontja a tinnitust.
  • Figyeljen az étkezésre, fokozatosan csökkentse a tinnitust kiváltó / fokozó szereket: só, mesterséges édesítőszerek, cukor, alkohol, koffein stb.
  • Védje hallószervét a hangos helyeken!
  • Ne kreáljon negatív előrejelzést a tinnitusról (“soha nem lesz jobb” stb.)!