A Tinnitus Retraining Therapy (TRT) a szubakut és krónikus tinnitus ambuláns kezelésének új, és eddig legeredményesebbbnek bizonyuló módszere. Lényege a tinnitus habituációja, melynek során a páciens megtanul figyelmen kívül hagyni bizonyos – legtöbbször negatív jelentésű – ingereket, ezáltal az ingerre kiváltódott reakció csökken, sőt eltűnik. A Prof. Jastreboff által kidolgozott tinnitus terápiás modell alapja az idegrendszer két alapvető tulajdonsága:

1. plaszticitás

2. olyan jelekhez való hozzászokás képessége, amelyek emocionálisan semlegesek, nem hordoznak fontos információkat.

E modell szerint az auditoros rendszer másodlagos szerepet játszik a klinikailag jelentős tinnitusnál, a tinnitus kellemetlenségének mértéke az auditoros rendszernek a limbikus- és a retikuláris rendszerrel és az autonom idegrendszerrel való kölcsönhatásától függ. A tinnitus diagnosztikája is csak akkor teljes, ha tekintettel vagyunk a hallópálya kapcsolataira ezekkel a rendszerekkel.

A modell alapján csak a cohleát befolyásoló gyógyszerek és egyéb gyógymódok krónikus tinnitusnál már nem elégségesek, mert a központi feldolgozási folyamatot nem befolyásolják.

A terápia részei:

1. Az egész embert átfogó orvosi és pszichológiai diagnosztika.

2. Interdiszciplináris terápia megtervezése, beindítása.

3. Készülékillesztés (zajgenerátorok, kombi hallókészülékek).

4. Rendszeres konzultáció.

A terápia a páciens aktív együttműködését igényli. Minden olyan esetben indokolt, amikor a tinnitus a mindennapi életvitelt már zavarja. A készülék mellett a betegek különböző típusú pszichoterápiában javasolt részesíteni. A tapasztalatok szerint ezek hatásfokuk sorrendjében a következők:

1. autogén tréning, fókuszterápia

2. kognitív terápia

3. csoportterápia

4. tanácsadás

A komplex terápiában hatékony segítséget nyújtanak az antidepresszánsok, melyek szedése mellett jelentősen javulhat a betegek hangulata és tűrőképessége. A terápiában aktívan résztvevők jelzései és többféle teszt elvégzése alapján a TRT kezdete után kb. fél évvel a betegek 69%-a javulást, közülük 60% jelentős javulást mutat.