Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amiből ha csak néhányat megfogadsz, már sokat tettél magadért, életminőséged javításáért. Egyszerűbb, mint gondolnád…

Tinnitusosok tízparancsolata:

  1. Fontosabb és szebb dolgokra gondolj, mint állandóan a fülzúgásra.
  2. Vedd kezedbe életed irányítását, a fülzúgást felejts el.
  3. Szánj több időt családodra, barátaidra, partneredre.
  4. Próbálj többet mozogni, sétálni, sportolni, hiszen a mozgás az élet.
  5. Zárd be a múltat egy páncélszekrénybe, hiszen úgy sem tudsz változtatni rajta.
  6. Zárd el a jövőt magad elől, hiszen ki tudja, mit hoz a holnap.
  7. Élj a jelenben, élj a mának. Ami biztosan a tiéd, az a felkeléstől lefekvésig terjedő idő.
  8. Élvezd a még megmaradt természetet. Csodáld a fákat, növényeket.
  9.  Tudatosan figyelj a külső zajokra, kezdetben rövid, majd egyre hosszabb ideig.
  10.  Segíts másoknak, hiszen a jótékonykodás hangulatjavító.

És még néhány hasznos tipp, hiszen szerencsére tíznél jóval több lehetőséggel élhetünk, hogy a fülzúgás panaszait enyhítsük, hangulatunkon és életminőségünkön javítsunk. Az ATA (American Tinnitus Association) 20 tippet sorolt fel a tinnitus könnyebb elfogadására. Ezek közül néhány, „saját bölcsességeinkkel kiegészítve”:

* Ne ess pánikba, a tinnitus rendszerint nem súlyos folyamat jele! Ne bízz az afféle reménytelen diagnózisban és tanácsban, miszerint „Nincs mit tenni, menjen haza és éljen vele”! Vannak jobb, és vannak rosszabb napok, de a panaszokon mindig lehet enyhíteni.

* Védd a hallószerveid a hangos helyeken! Ma már számos könnyen elérhető védőeszköz áll rendelkezésünkre.

* Ne kreálj negatív előrejelzést a tinnitusról (“soha nem lesz jobb” stb.)! A fülzúgás mindig enyhíthető.

* Légy “detektív”! Kövesd nyomon, mi váltja ki a tinnitust! Ha kiderítetted mitől leszel jobban és mi az, ami rossz hatással van az állapotodra, sokkal könnyebben alakíthatod az életed, kényelmesebben, nyugodtabban tervezheted a napjaid, és végső soron sokkal jobb életminőséget érhetsz el.

* Vizsgáld felül, hogyan élsz, próbáld csökkenteni a stresszt! A stressz és az aggódás biztosan nem javít a tinnituson…

* Vizsgáltasd ki magad Lehet, hogy egy egyszerű, könnyen kezelhető ok áll a háttérben, amelynek megszüntetésével a fülzúgás is megszűnik. Lehet, hogy valamilyen komolyabb, de jól kezelhető, gyógyítható betegségről van szó.

* Légy tisztában egészségi állapotoddal, az rendszeresen elvégzendő szűrővizsgálatokra, kontrollvizsgálatokra érdemes elmeni, óvakodjunk azonban a hipochondriától – testünkben bízhatunk, és annak öngyógyító erejére mindig számíthatunk.

* Figyelj az étkezésre, fokozatosan csökkentsd a tinnitust kiváltó vagy fokozó szereket, mint pl. a só, a mesterséges édesítőszerek, a cukor, az alkohol vagy a koffein, stb. Igyekezz hasznos tápanyagokban gazdag étrendet követni.

*A gyógyszeres kezelések mellett vagy helyett rengeteg táplálékkiegészítőt és gyógyhatású készítményt alkalmazhatunk. A vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok szervezetünk kenőolajai, testi-lelki egészségünk őrei. Csodákra képesek! Néhány nagyon hasznos tipp: a jó öreg C-vitamin, E-vitamin, B vitaminok, magnézium szelén, cink, Q10, omega 3 zsírsavak, vas, ginko biloba, propolisz, gyógygomba kivonatok, aloé vera…stb. Erősítsük immunrendszerünket, gondoskodjunk szervezetünk méregtelenítéséről.

* Minden lehetőséget vegyünk sorra, a kevésbé valószínűeket is: Pl. nézd át a szedett gyógyszereit, gyógytermékeket orvosoddal együtt! Lehet ezek valamelyikének mellékhatása is a tinnitus.

* A fülzúgás a gondolkodást beszűkíti, a figyelem egyre jobban a fülzúgás köré összpontosul. A vegetatív idegrendszerrel való kapcsolódás révén a vázizomzat, különösen a nyaki és háti izmok megfájdulhatnak, merevek, kötöttek lesznek. A szervezet állandó készültségben van, mint egy vadra váró tigris. Ezt a feszültséget oldhatjuk lazító gyakorlatokkal, akár masszázzsal. Elménk „lazításáról” is érdemes gondoskodnunk. Ebben segít az autogén tréning, a progresszív relaxáció, a jóga, vagy egy jó nagy séta a szabadlevegőn…

* A fülzúgással foglalkozó szakemberek tapasztalatból tudják, hogy a fülzúgásban szenvedők időjárás változásnál panaszkodnak fülzúgásuk fokozódására, erősödésére. Ma már köztudott az időjárási frontoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatása. Ezt érdemes észben tartani, ha éppen „rosszabb passzban” vagy. Tájékozódj előre a frontokról, de ne ess abba a hibába, hogy egy ártatlan front miatt már előre aggódsz állapotod miatt. Nem ezen fog múlni, hidd el…

*  Sohase veszítsd el a humorérzéked. Sőt.. Az ember tudjon nevetni saját magán, különben szenvedni fog. Egy híres idézet szerint: „Azon a napon válik az ember igazán felnőtté, amelyiken először nevet magán tiszta szívből.”

* „Az, aki másokat ural, lehet, hogy hatalmas, de az, aki saját magán uralkodik, sokkal hatalmasabb” – mondja a híres bölcselet. Ha teljes mértékben uralni nem is tudjuk tinntusunkat, apró lépéseket mindig tehetünk panaszaink enyhítésére, legyen az egy kedves gondolat, egy jó szó, egy dallam vagy egy dicséret. Ne feledjük, minden utazás az első lépéssel kezdődik…