Milyen gyakori a fülzúgás?

A tinnitus sok embert érint. Különböző adatok szerint a lakosság 2-3%-ánál már tartós és zavarja a mindennapokat.

Okozhat-e a fülzúgás hallásromlást?

A tinnitus nem okoz hallásromlást, de gyakran jár együtt a kettő. Ilyen esetekben javasolt a halláscsökkenés mértékének, jellegének megfelelően a hallás javítása is. Ezt a célt szolgálják a különböző típusú, korszerű hallókészülékek.

Van-e olyan terápia (“tinnitus-pirula”), amely gyorsan gyógyítja fülzúgást?

Nincs olyan szer, amely a fülzúgást gyorsan és biztos hatással gyógyítja. A kombinált terápia, amit alkalmazunk viszont hosszabb idő alatt (1/2 – 1 év) jó esélyt ad a tartós javulásra.

Mi tartozik a kombinált terápiába?

Megbeszélés, rendszeres tanácsadás, zajgenerátor készülék, halláspanasz esetén hallókészülék is, kiegészítő gyógyszerek és gyógytermékek, pszichológiai támogatás szakember által és a beteg aktív együttműködése.

Miért kell rendszeresen terápiára járni?

A terápiás siker a rendszeres ellenőrzésektől is függ. Mivel a terápia egyénileg megtervezett, annak folyamán az állapotjavulásnak megfelelően a terápia is módosulhat.

Egyre rosszabb lesz-e az idő múlásával a fülzúgás?

Előre megjósolni, hogy milyen erősnek, kellemetlennek fogja érezni nem lehet, de a rehabilitációs program biztosíthatja, hogy ez ne következzen be.

Utalhat-e a fülzúgás agydaganatra?

Csak nagyon ritka esetben okozza a fúlzúgást daganat, az is a legtöbbször jóindulatú. A kivizsgálás során ennek kizárására mindig sor kerül.

Kezelhető-e a fülzúgás, ha nagyon régóta fennáll?

Természetesen igen, a kombinált terápia a krónikus esetekre lett kifejlesztve.

Segítenek-e az olyan gyógymódok, mint pl. az akupunktúra, reflexzónamasszázs, mágneses terápia, hidroterápia, chiroterápia, jóga?

Ezek a gyógymódok az orvosi kezelést hasznosan kiegészíthetik. Ezt a kezelőorvosával beszélje meg, de fontos tudnia, hogy a gyógymódok között “ugrálni” nem szabad.

Ronthatja-e a fülzúgást a sport?

A fülzúgásra általában nincs közvetlenül befolyással, de intenzív sportolás, illetve bizonyos sportok fokozhatják a zúgást. Ugyanakkor a lassú kocogás, séta, könnyű torna javítja a vérkeringést, anyagcserét, stresszoldó, így enyhítheti a fülzúgást. Különösen jók a nyak- és gerinctornák, ezekhez kérje szakember tanácsát.

Szabad-e füldugót viselni?

Csak ha a külső zaj olyan erős, hogy halláskárosítónak minősül. Egyébként a füldugók tartós viselete – azt remélve, hogy így kevésbé fogja saját fülzúgását hallani – kirekesztve a külvilágból jövő hangokat, fokozni fogja saját belső hangjának hallását.

Jót tesz-e a csend?

Nem, a tartós, nagy csend fokozhatja a fülzúgás erősségét. Mindig kerülje a csendet! Csendes szobában keresse a zajokat (hűtőszekrény hangja, óraketyegés stb.). Jó, ha halkan szóló rádió, TV, kellemes zene, ezek háttérzajt biztosítanak.

Időváltozáskor erősödik a fülzúgás. Mit lehet tenni ?

Időváltozáskor a frontérzékenyek szervezetének egyensúlya megbomlik. Első teendő, hogy ne ijedjen meg és ne féljen ettől a változástól. Tegyen óvintézkedéseket. Alkalmazza a lazító tréninget, vagy próbálja meg a következő gyakorlatot:

Vegyen nagy levegőt, 2-3 másodpercig tartsa benn, majd lassan szinte sziszegve fújja ki a száján keresztül 3-4-szer ismételve. Hallgasson nyugtató zenét, ami csökkenti fülzúgását. Ezen felül kezelőorvosával beszélje meg, milyen szorongásoldó, nyugtató vagy egyéb szereket ajánl fronthatás ellen.

A legrosszabbak a reggelek és főleg az esték. Miért? Mit lehet tenni?

A fülzúgás reggel és este hallható a legerősebben. Egyrészt akkor van körülöttünk általában nagyobb csend, másrészt a fülzúgásban szenvedő már előre retteg ezektől a napszakoktól és az éjszakai álmatlanságtól. Ez a szorongás viszont erősíti a fülzúgását. A tanácsaink a következők:

Reggel felébredéskor azonnal kapcsolja be a rádiót, vagy gyorsan keljen ki az ágyból és végezzen néhány nyújtózkodó és fejkörző gyakorlatot.

Lefekvéskor jól bevált módszer a következő:

Hunyja be a szemét és képzeletben gondolja végig a napját. Elképzeli, ahogy felkelt, mosakodni ment, felöltözött, reggelizett és így tovább végig. Lényeg, hogy minél részletesebben képzelje el magát. Meglátja, ez a napi karbantartás segíti a jó alvást. Emellett sokat számít a megfelelő fekhely is.

Milyen annak az esélye, hogy megszűnik a fülzúgás?

A fent leírt kombinált terápia elsődleges célja nem a fülzúgás eltüntetése, hanem olyan fokú csökkentése, amelynél az általa kiváltott kellemetlen általános állapot is olyan mértékben javul, hogy a mindennapi életvitelre gyakorolt zavaró hatása megszűnik. Mindezek mellett az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sok esetben e kellemetlen hang el is tűnik.