Vannak, akik halláscsökkenéstől vagy fülzúgástól félnek ha repülővel utaznak, azonban azt tudnunk kell, hogy a repülés élettani változásokat okozhat a szervezetben.

A repülés hatását elsősorban a felszálláskor és leszálláskor tapasztalhatjuk. Ennek oka, hogy a repülőgépben a kabin nyomása lecsökken. Normális viszonyok között ezek az üregek kivezető nyílásaikon keresztül kapcsolatban vannak a külső levegővel, így a légnyomás kiegyenlítődik. Abban az esetben, amikor ez a kiegyenlítődés akadályozva van, pl. orrdugulás miatt,  nyomáskülönbség keletkezik, amely átmeneti hallásromlást, a fül eldugulását, szúró fájdalmat, fülzúgást okozhat.

A tüneteket még erősítheti megfázás, orrmelléküreg gyulladás és nazális allergiák, melyek gátolják a fülben a levegő átáramlását. Általában süllyedésnél, fülfájdalom jelentkezhet.

Ilyen esetben tanácsos akaratlagos középfül-szellőzést végezni (nyelés, ásítás, orrkifújás formájában). Ezért szoktak az utaskísérők leszálláskor cukrot osztani, illetve felébresztik az alvó utasokat.

A legtöbb fülzúgásban szenvedő is tapasztalja ezeket a hatásokat, de hangsúlyozni kell, hogy a tünet átmeneti és a felerősödött fülzúgás visszatér a korábbi szintre.

Vannak, akik azért aggódnak, hogy a motorzajtól zúgni kezd a fülük vagy ez a zaj károsítja a hallásukat.  Azonban a repülőgép motorok háttérzaja segíthet elfedni a fülzúgást. Ha úgy találja, hogy a motor zúgása zavaró, a megoldás, hogy kiválasszon egy ülést a szárny előtt, vagy  végső esetben használjon puha füldugót, ez azonban blokkolja a külső hangokat, így a fülzúgás átmenetileg hangosabbnak tűnhet.  Ha használ zajgenerátort, akkor használja őket repülés közben is. Ha visel hallókészüléket, akkor a légi út során sem vegye ki. Ha a repülés időtartalmára eltávolítja a hallókészüléket, akkor a fülzúgás hangosabb és jobban észrevehető lehet, mivel még jobban a hallásukra figyelnek.

A repülőút előtti stressz hatással lehet a fülzúgás erősségére. Ilyen esetben rendkívül hasznos lehet relaxációs és légzőgyakorlatok alkalmazása.

Top tippek a kényelmes repülésért:

-Repülés hatására a tinnitus erősödhet, de ez átmeneti.

-Ha szükségesnek érzi használjon füldugót repülés közben, ez azonban elszigeteli a háttérzajt, és a fülzúgás átmenetileg felerősödhet.

-Ha teheti üljön a szárny előtti részbe, ahol a motorzaj nem olyan hangos.

-Nyeljen és ásítson amennyit csak tud.  Ez megnyitja az Eustach-kürtöt és a levegőt beengedi a középfülbe.  Rágózzon vagy szopogasson cukorkát.  Ettől gyakrabban fog nyelni és ez segít kiegyenlíteni a légnyomást fel- és leszállásnál.

-Maradjon ébren ereszkedés közben.

-Próbálja meg elkerülni a repülőutat, ha felső légúti fertőzése van, mivel ilyenkor nehezebb az Eustach-kürt működése.

-Orrcsepp alkalmazása hasznos lehet.