untitled

Zene hatása fülzúgásban

 A zene – vizsgálatok és megfigyelések tanúsága szerint – megváltoztatja az embernek a testét érő ingerre adott válaszreakcióit. Bizakodásra adhatnak okot azok az igen költséges és szerteágazó kutatások, amelyek a zene tünetet enyhítő hatását vizsgálták. A kutatás vezetője úgy tapasztalta, hogy a zene csökkentette a stresszt, ami sok esetben a fülzúgás kialakulásának vezető oka. E kutatások szerint a zeneterápia a tinnitusban szenvedők akár 75%-ánál is eredményes lehet. A zenét kétféle módon alkalmazták a terápiában. Az egyik csoport passzívan hallgatta a zenét, ami azt jelenti, hogy a háttérben zene szólt, míg a kísérletben részt vevők a mindennapi tevékenységükkel voltak elfoglalva.

A másik csoport azt az utasítást kapta, hogy ne a fülzúgására figyeljen, hanem a zenére. Ez a kísérlet egy héten háromszor, egyenként félórás időtartamban zajlott, amelyről a páciensek naplót vezettek. Célja nem más volt, mint megtanítani a pácienseket arra, hogy az éppen végzett tevékenységére koncentráljanak, és ne a fülzúgásra, emellett pedig a zúgásra jó hatással volt a zene.

A zenehallgatás megtörheti azt az ördögi kört, amelyet a zúgás és az általa kiváltott, illetve felerősített stressz képez, és megváltoztatja az agy reakcióját. Így a tinnitus már nem fogja annyira zavarni a pácienst, mint korábban.