wingwave coachingA teljes orvosi kivizsgáláson átesett és a szakemberek által testi problémának nem minősített fülzúgás, fülcsengés esetében egy igen hatékony eljárás segíthet a tünet enyhítésében. A wingwave eljárás a két agyfélteke szinkronizációjára épített eljárás. A fájdalom-kutatás területén készült egy film: „Hogyan képesek az idegsejtek a fájdalom-érzet generálására” címmel. A Max-Planck Intézet egyik kutatójának, Walter Zieglgansbergernek sikerült lefilmeznie egy elkülönített idegsejt reakcióit. Az ideg „lángol”, így hívjuk, amikor az idegsejt reagál egy-egy ingerre. Amikor intenzíven vagy nagy gyakorisággal ingerlik az idegsejtet, a hatás önállósodik. Az ideg ugyanis „tartós lángolás”-ba kezd anélkül, hogy kívülről további ingerek érnék, vagyis mindenféle külső hatás nélkül aktív. Ezzel a szenzációs eredménnyel a kutató képessé vált olyan jelenségek magyarázatára, mint a fantomfájdalom. Ilyen, amikor amputált végtagú betegek fájdalmat éreznek a már nem létező testrészben, például hiányzó lábban vagy alkarban. Eddig a pontig a fantomfájdalom rejtély volt az orvoslás területén. Mára azonban tudjuk, hogy az agysejtek képesek a fájdalmat leutánozni, fájdalomérzetet generálni. Fájdalom megjelenéséről adnak jelt, miközben a fájdalom kiváltó oka már évek óta nem létezik. Ekkor „fájdalomemlékezetről” vagy neuronális plaszticitás”-ról beszélünk. A neuronok, tehát az idegsejtek képesek úgy elsajátítani a fájdalom érzését,mint egy dallamot,amit soha többé nem felejtünk el.

Pawel Jastreboff Amerikában élő lengyel származású tudós, a fülzúgást, fülcsengést is az agy plaszticitásának tulajdonította és megalkotta neurofiziológiai modelljét -mint a fülzúgás- egyik lehetséges előidézőjét. A TRT terápia már hazánkban is 14 éve elérhető a betegek számára.

A Wingwave módszer (melyet erre kiképzett szakemberek alkalmazhatnak az ügyfélnél) egy ígéretesen hatékony és gyors 3-5 kezelésből álló beavatkozás. A fülzúgás hátterében egyre gyakrabban találhatók olyan poszttraumatikus élmények, amik elmulasztásával a fülzúgás is enyhíthető. A fülzúgás nagyon gyakran nem aludható ki, tehát az a mondás, hogy „aludj rá egyet, holnap mindent másként fogsz látni” csődöt mond. Az illető felkel és zúg a füle. Napközben a tünet enyhül, de este sokaknál újból előjön.

Nézzük, mi is a wingwave módszer!

A módszert egy pszichológus pár, Cora Besser-Siegmund és Harry Siegmund fejlesztette ki és alkalmazza 2001 óta hamburgi intézetükben. A módszer lényege a gyakorlati megközelítésben rejlik.

Az eljárás alapja agyunknak az a mechanizmusa, amely a negatív élményeket tudat alatt tárolja és hasonló szituáció észlelése esetén azonnal vészjelzést ad; mindezt anélkül, hogy időigényes módon riasztaná tudatunkat. Ez a mechanizmus gyakran megvédi az embert, illetve támogatja az életben maradást.

Mivel, ha minden fájdalmas élményünket megjegyezzük egy életen át, az borzasztóan leterhelne bennünket, így a természet kialakított egy „gyógyulási folyamatot”: az embernél kialakult a Rapid Eye Movement, vagyis a REM. Ez a „természetes gyógyulási folyamat” az éjszaka során zajlik le az agyban. Az öt-hat alvási fázis során az agy ugyanis még egyszer „megálmodja” a nap során átélt élményeket, ráadásul a valóságos helyzettel megegyező intenzitással. Minden egyes kellemetlen emlék (mint félelem, szomorúság, düh, szégyenérzet), amely nyomot hagyott a tudatalattinkban, újra megjelenik álmunkban. Ebben a pillanatban a bal agyféltekénk, a képhez tartozó érzelmek tárhelye, magas idegi aktivitást mutat. A jobb agyfélteke ezalatt nyugodt marad. Ilyenkor mindkét szemünk ide-oda vibrál. Ezt a jelenséget REM-fázisnak, vagyis Rapid Eye Movement-fázisnak nevezzük, és ez a fázis gondoskodik arról, hogy mindkét agyfélteke aktivizálódjon. Ez egyidejűleg jelenti a gondolkodó-agy élénkítését és az érzelmi-agy megnyugtatását: eltűnik a fájdalom, a szégyenérzet és a szomorúság.

A wingwave-intervenció során a szakember integető mozdulatokat végez az ügyfél mindkét szeme előtt, úgy, hogy az alváshoz hasonlóan ide-oda vibráljon a tekintet. Tehát éber állapotban, külső beavatkozás segítségével zajlik le a REM-fázis. A hatás megegyezik az eredetivel. Füstként szállnak el a kellemetlen és zavaró emlékek.

Hazánkban már néhány szakembert kiképzett a módszer egyik feltalálója és alkalmazója Cora Besser- Siegmund pszichoterapeuta,tréner és szupevizor. Így egyesületünk örömmel jelzi,hogy egy új módszer reményt adhat a fülzúgás,fülcsengés bizonyos típusainak hatékony enyhítésére Magyarországon is.

Dr. Szalai László MTE elnök