A fülzúgásnak számtalan oka ismeretes. Az ok felkutatásához a fülzúgásban szenvedők általában a fül-orr-gégész vagy neurológus segítségét kérik, mert úgy gondolják a háttérben hallószervi, esetleg idegi okok állnak. Azonban csak kevesen gondolnak arra, hogy a probléma akár nyaki gerinc eredetű is lehet.  A nyaki gerinc fiziológiás felépítése ugyanis elengedhetetlen az agyvelő megfelelő vérellátásához. Ennek anatómiai háttere az, hogy a nyakcsigolyák két oldalán, azok nyúlványai által alkotott csontos alagútban húzódik egy pár, az agyvelő vérellátásában fontos szerepet betöltő artéria. Amennyiben a csigolyák elmozdulnak egymáshoz képest a csontos alagútban futó artériák megtöretését, és így agyi vérellátási zavart okozhatnak, mely fülzúgást eredményezhet. De mitől alakulhat ki a nyaki gerinc ilyen jellegű problémája?

A rossz testtartás is okozhat fülzúgást

Társadalmunk ülő társadalomnak tekinthető, ahol a rossz testtartás szinte népbetegség. Ülünk a munkahelyünkön, az autóban, otthon a televízió vagy a számítógép előtt, általában nem megfelelő, nem ergonomikus helyzetben. Ez a tartós, helytelen testhelyzet általában görnyedt hát, előre esett vállak és protrakciós- más nevén előrehelyezett fejtartás képében jelenik meg. Az előrehelyezett fejtartás annyit tesz, hogy a fülünk nem a vállcsúccsal egyvonalban, hanem előtte helyezkedik el. Ez a nyaki gerinc élettani görbületének kiegyenesedésével jár, így a csigolyák egymáshoz képest elmozdulhatnak, ami negatívan befolyásolja az agyvelő vérellátását.

Mi a teendő? Ha a fülzúgásról bebizonyosodik, hogy nem hallószervi, neurológiai vagy egyéb pszichés okok váltják ki, érdemes lehet egy gyógytornász segítségét kérni. A gyógytornász a beteggel való találkozáskor elvégzi a nyaki gerinc pontos vizsgálatát és néhány a tünetek provokálására, kiváltására irányuló speciális tesztet. Ezekkel a tesztekkel deríti, hogy a nyaki gerinc érintett-e a probléma kiváltásában. Ezt követően megkezeli a beteg nyakát majd otthon elvégzendő gyakorlatokat tanít be a páciensnek. Ezeket a gyakorlatokat a betegnek pontosan el kell sajátítania és a gyógytornász utasításai szerint elvégezni őket.  A szakember természetesen nem csak a nyaki gerinc, hanem az egész test ergonomikus használatára is megtanítja a beteget. Ez a tartáskorrekció nem csak a fülzúgás kezelése miatt, de ízületeink és porckorongjaink védelme miatt is nagyon fontos. Érdemes akár megelőzés céljából is gyógytornász segítségét kérni, és nap, mint nap alkalmazni a szakember tanácsait.

Fekete Linda, gyógytornász