Sokat hallani manapság arról, hogy a városi élet átlag feletti zajterheléssel jár, de a legtöbben nem is tudják milyen veszélyeknek vannak kitéve a hétköznapi zajterhelésen túl. A fülcsengés, fülzúgás sajnos egyre gyakoribb tünet, ráadásul az idősebb korosztály mellett egyre több fiatalt érint ez a probléma.

Fülcsengés koncert után

Ennek egyik oka, hogy egyre népszerűbb fesztiválokra, szórakozóhelyekre és koncertekre járni. Ilyenkor fülünknek akár 90-120 decibel zajterhelést is el kell tartósan viselnie, miközben 65 decibel felett már zajszennyezésről beszélünk. Az mp3 és egyéb zenelejátszók túlzott hangerővel történő hallgatása is tartós halláskárosodáshoz vezethet, amely szintén elősegíti a fülcsengés, latin nevén tinnitus kialakulását a fiatalabb korosztálynál. A zajártalom következtében károsodnak a belső fülben található szőrsejtek és ez tartós, évekig tartó fülzúgást okozhat függetlenül az illető életkorától. Sokszor hallani a szülőktől, hogy „ne hallgasd olyan hangosan a zenét fiam, mert megsüketülsz”. Azonban sokan nem tudják, hogy a hallás romlása mellett tartós fülcsengés is kialakulhat ilyenkor, amely jelentősen rontja életminőségünket és a gyógyulás rendkívül hosszú, akár évekig tartó folyamat is lehet.

A hirtelen fellépő extrém hangerő hatását fülünkre ahhoz lehet hasonlítani, amikor szemünket éri túlzott fényerő, például ha a napba nézünk megfelelő védőszemüveg nélkül és emiatt életre szóló látáskárosodást szenvedünk el, foltokat látunk a szemünk előtt, amik nincsenek is igazából ott. A fülcsengéssel is hasonló a helyzet. Túlzott zajártalom esetén kialakulhat egy olyan hang, amit folyamatosan hallunk, miközben külső hangforrás nem indokolná annak észlelését. Érzékszerveinknek tehát határai vannak és fontos ezt nagyon komolyan venni, mert életminőségünk nagyban függ attól, hogy látásunk, hallásunk és egyéb érzékelőink megfelelően működnek-e.

Tinnitustól egyébként rengeteg világhírű zenész szenved, hiszen nekik szakmájukból adódik, hogy tartósan kell elviselniük extrém hangerőt. Ilyen például Eric Clapton, Bob Dylan, Phil Collins, Cher, Ozzy Osburne, Bono, James Hetfield (a Metallica frontembere), Sting és még sokan mások.

Leghatékonyabb eszköz a prevenció lenne, pontosabban a fülzúgás megelőzése, a túlzott zajterhelés elleni védekezés. Paul Gilbert rock gitáros (aki a Mr. Big nevű zenekarral lett igazán híres és a mai napig a legnagyobb gitárosok között tartják számon) is fülcsengéstől szenved. Paul Gilbert tanácsai zenészeknek és mindenki másnak a tinnitus megelőzéséhez a következők:

–           Ne állj közvetlenül a hangszórók elé koncerteken, függetlenül attól, hogy mennyire szereted az adott zenekart, illetve zenét!

–           Ne csavard fel túlzottan a fejhallgatód hangerejét akkor sem, ha például a kedvenc számodat hallgatod!

–           Vezetés közben se hallgasd túl hangosan a zenét!

–     Ha zenész vagy, figyelj arra, hogy megfelelő körülmények között próbálj, illetve stúdiózz, például legyen megfelelő hangszigetelés a próbateremben!

–           A legfontosabb, hogy ne játszd a lazát olyan helyzetekben, ahol túl hangos a zene! Egyszerűen fogd be a füled és hagyd ott a helyet!

Paul Gilbert tanácsait én még kiegészíteném azzal, hogy koncerteken, fesztiválokon és hangos szórakozóhelyeken használjunk füldugót! Nem szégyen, ha valaki szórakozás közben is gondol az egészségére és a megelőzésre. Ma már személyre szabott, fülünk formájához alkalmazkodó zajvédelmi fülillesztékeket is lehet kapni, amelyek tökéletesen illeszkednek fülkagylónkba. Ráadásul a zenei élmény sem veszik el, mivel vannak olyan profi füldugók, amelyekben különböző filterek teszik lehetővé, hogy pontosan hány decibellel akarunk kevesebbet hallani. Ilyenkor a zenei hangzás nem válik tompává és természetes marad a hangminőség. Zenészeknek különösen ajánlott ezeknek a füldugóknak a használata! Nyugati országokban, például Svájcban már évekkel ezelőtt lehetett látni, hogy egyre több fiatal védi a fülét a szórakozóhelyeken. Remélhetőleg ez a preventív hozzáállás hamarosan Magyarországon is elterjed.

Összességében tehát nagyon vigyázzunk hallásunkra, mert füleink rendkívül érzékeny „kis műszerek”, ami gyakran csak akkor tudatosul bennünk, ha már megvan a baj. A megfelelő védekezéssel elérhetjük, hogy a fesztiválokon, koncerteken és szórakozóhelyeken üvöltő zene ne okozzon számunkra tartós halláskárosodást és ne kelljen megtapasztalnunk a Hiperkarma együttes slágerének híres sorát, miszerint „a dob meg a basszus zakatol a füleiben”.