Mindannyian megtapasztaljuk, ismerjük a zaj hatásait. Csengeni kezd a fülünk egy rockkoncert után? Ez a néha több napig is tartó fülzúgás, ez idő alatt a stresszes hallószervek próbálják magukat gyógyítani, de előfordulhat, hogy tartós halláscsökkenés lép fel, és sosem jön vissza a normál hallás. A zajszennyezés nem jó, mindenképpen befolyásolja képességünket a jó minőségű hangok hallására. A legtöbb zaj zavaró, és hangok tengerében élünk, amiket ha akarunk sem tudunk sokszor kizárni. Érdemes azonban észben tartanunk, hogy a fülzúgásos panaszok (tinnitus) egyik legfőbb okozója a zajártalom.  Lássuk, mit tehetünk!

A zaj egyik formája a szennyezés. A gyárak kéményeiből kiömlő füsttel ellentétben ezt nem látjuk, nem érezzük. Láthatatlan, mégis a legelterjedtebb dolog. Alattomos, veszélyes szennyezés, ami sajnos nem kap kellő figyelmet. A legtöbb ember nincs tudatában, de kifejezetten keresi az erős zajhatásokat, sőt, fizetni is hajlandó érte.

Zajcsökkentés a forrásnál

Na de ki fizet a zajokért? Nem is hinnéd mennyien, valószínűleg még te is. Amikor mész a moziba megnézni a legújabb sikerfilmet, a gyomrodban érezni a robbanások erejét, a szuper hangeffekteket bömbölve hallani. Szóval, mennyit is fizettél azért a mozijegyért?

És mi a helyzet a zenelejátszóval? Biztos neked is van egy. Egyáltalán ismerünk olyat, akinek nincs? Nos, ezek az eszközök ugyan nem szennyezik a környezetet, viszont a te saját füleidet nagyon is. Főleg, ha nem a megfelelő hangerőn hallgatod a zenét. Megvesszük otthonra a sztereó hangrendszereket, hogy a napi ki tudja hány reklámot, filmet teljes egészében kiélvezhessük. Sajnos ennek bizony komoly hátulütői vannak.

És az általános háttérzajokról még nem is beszéltünk, amik egész nap bombázzák a fülünket. Az irodában, a gyárban, a járdán, a kedvenc lármás szórakozóhelyünkön. A zajok mindenhol ott vannak, nem kerülhetjük el őket, hacsak nem költözünk egy sátorral valamelyik jó magas hegy csúcsára minden kapcsolatot megszakítva zajos világunkkal. Ugyan, szeretjük a zajokat, mégis csak az élet részei.

Zajhatások

Kezdjük a nyilvánvalóval. A zajok károsítják az érzékeny hallómechanizmust. A hangok erőssége meghaladhatja a 80dB-t is, ami időtartamától függően káros lehet. Íme néhány példa:

– élő koncert: 120-150dB

– motoros láncfűrész: 100dB

– porszívó: 70-90dB

– normális beszélgetés: 60dB

– mosogatógép: 60dB

De mit tesznek velünk ezek a zajok?

– Növelik a vérnyomást, minél hangosabbak, annál jobban.

–  Fülzúgásos panaszokat, tinnitust okoznak!!!

– A zaj fokozza a kábítószerek, az alkohol, az öregedés hatását.

– Megváltoztatja a szívverés ritmusát.

– Növeli a légzés sebességét.

– Okozhat gyomorpanaszokat, fekélyt.

– Vezethet álmatlansághoz, még a zaj elmúlása után is.

– Hozzájárul az ingerlékenységhez, türelmetlenséghez.

Az egész életen át tapasztalt zajhatások összeadódnak. Minden alkalommal, amikor veszélyes erősségű hangnak vagyunk kitéve, kisebb halláskárosodást szenvednek el a fülek. E a problémának csak egy töredéke. A hallászavar gyakran fokozatosan, évek alatt alakul ki, napról napra rosszabb és akár fájdalom is kísérheti.

Akkor most halláskárosodásra vagy ítélve?

Nem, valójában az egészséges hallás hosszú ideig élvezhető, de fontos a védelemre irányuló lépések megtétele, amíg ép állapotban vannak a fülek.

Mit tehetsz:

– Figyeld a körülötted lévő zajokat. Átvészeled a napot, mert az agyad már annyira megszokta, hogy hangok bombázzák a füled egész nap. De tartós, hangos zaj esetén használj füldugót!

– Védd, ahogy tudod! 80dB alatt biztonságosnak tekinthetőek a zajok, nem keletkezik kár, de mivel legtöbbször nem tudod mérni a zajszintet, figyelj oda, és halkítsd le a zenelejátszód egy kicsit! A füleid meg fogják hálálni.

– Ha a lejátszód függője vagy, 90 perc után adj egy kis szünetet a hallásodnak!

– Vásárolj zajszűrős fülhallgatót! Ezek kiszűrik a háttérzajokat, nem kell annyira felhangosítani a zenét ahhoz, hogy rendesen halld.

– Légy tisztában a munkahelyeden lévő zajokkal! Ha túlzott zajhatásnak vagy kitéve minden nap, használj füldugót!

– Ha előre tudod, hogy hangos zajra számíthatsz (pl. egy tűzijáték, fűnyírás stb.), védd a füleid!

– Ha a baj már a levegőben van, nem hallod olyan jól a tévét vagy a telefont, keress fel egy szakembert!

Ez egy zajos világ, itt élünk, de vannak dolgok, amiket megtehetünk, hogy csökkentsük a testet és a lelket érő káros hatásokat. A zajszennyezésről nem is tudod, hogy ott van, ezért légy előrelátó, tégy meg mindent, hogy a hallásod a következő években is egészséges maradjon! (A cikk forrása: www.fuldugo.hu)