Egyesületünk a Nők Lapja Pszichében

A fülzúgás problémakörével legutóbb a Nők Lapja Psziché foglalkozott. Tamássy Zsófia írása a június 17-én megjelenő számban olvasható.

A stressz visszhangjai

Egy nyomasztó nap után, hazaérkezve az otthon nyugalma helyett a szomszéd lakásban berregő fúró hangja fogad. Este azon kapod magad, hogy a fúró még mindig búg füledben, annak ellenére, hogy a szomszédban már rég minden bútor a helyére került. Ha fülzúgásod másnapra sem enyhül, előfordulhat, hogy a legújabb stresszbetegség, a tinnitus kopogtatott be hozzád.

Tamássy Zsófia írása

Az irodában morajló kávéautomata, a konyhában zúgó hűtő, a centrifugázó mosógép, a szomszédból áthallatszó porszívó és a ház előtt robotoló fűnyíró hangja, a ciripelő monitorok, zsizsegő tévékészülékek, az utcai zaj… fülünket naponta több száz információ éri hang formájában. Ennek ellenére agyunk olyan csodálatos szerkezet, hogy a sokféle hang közül képes kiszűrni a számára épp legfontosabbat, a többit pedig elcsendesíti, hogy nyugodtan végezhessük mindennapi teendőnket. Létezik azonban egyfajta hang, amely csillapíthatatlan, túlharsogja a madárcsicsergést, a környezet zajait, és még az éjszakai csendben sem enyhül. Ez a tinnitus.

A teljes cikket a a Nők Lapja Psziché június 17-én megjelenő számának Egészség rovátában olvashatja.

Szólj hozzá!